
Eğer bir site kurmak istiyorsanız, 2 temel şeyiniz olması gerekir. Bunlar Domain ve Hosting. Bu yazı dizisinde domain (alan adı) alma aşamasından başlayıp sitenin yayınlanması aşamasına kadar her şeyi anlatacağım.
Öncelikle almak istediğiniz alan adının daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmemiz lazım. Bunun için herhangi bir domain sitesine girip almak istediğimiz alan adını doğrudan yazarak arama yapabilirsiniz. Ayrıca burayı tıklayarak Namechk sitesinden de hem alan adının neredeyse bütün uzantılarıyla alınıp alınmadığını görebilir hem de aynı isimle sosyal medya kullanıcı adlarının alınıp alınmadığını da kontrol edebilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan sonra alan adınız eğer alınmamışsa vermeniz gereken bir karar var .com .net gibi .tr uzantısı olmayan bir alan adı mı almak istiyorsunuz yoksa .tr uzantılı bir alan adı mı almak istiyorsunuz?
1 .tr Uzantılı Alan Adı (Domain) Almak
.tr uzantılı alan adları tahsis hizmeti ODTÜ bünyesinde verilmektedir. Bunu da nic.tr sitesi üzerinden yapmaktadır. Bu site haricinden herhangi bir domain sitesinden .tr uzantılı bir site almak isterseniz o site ODTÜ’nün alacağı ücretin üzerine kar payı koyacağı için daha pahalıya aynı alan adını alırsınız.
adsoyad.com.tr ve adsoyad.net.tr alan adları için herhangi bir belge istemiyorlar ve 2019 yılı için yıllık ücreti 12 ₺. Diğer alan adları ve güncel ücret listesi için böyle buyurun.
Ayrıca .tr uzantılı alan adı alırken (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) gibi Türkçe karakter de kullanabilirsiniz.
Almak istediğimiz alan adına ve uzantısına karar verdikten sonra .tr uzantılı bir alan adı almak için burayı tıklayarak nic.tr sitesine gidiyoruz.

Alan adı başvurusu bölümünü ve karşımıza çıkacak sayfaları sırayala takip ediyoruz.
Eğer adsoyad şeklinde bir domain almak istiyorsanız çıkan ekrandan bireyseli seçmeyi unutmayınız. Eğer ilk defa nic.tr sitesine giriyorsanız sorumlu kodu bölümünü boş bırakınız. üyeliğiniz aktif hale geldikten sonra size sorumlu kodunuzu içeren bir e-posta gönderilecektir. Formu doldururken en sonda dns. bilgilerini isteyecektir. Şimdilik rezervasyon yapmak istiyorum seçeneğini seçerek devam ediyoruz. Server’ımızı yapılandırdıktan sonra bu siteden geçerli dns.imizi girerek sitemizi aktif hala getireceğiz.
2 .tr Uzantısı Olmayan Alan Adı (Domain) Almak
.tr uzantısı olmayan alan adı alacaksanız en ucuzu nerden alacağınızı tam bir cevabı yok. Çünkü bazı firmalar .com uzantılar için ucuz seçenek sunarken aynı firma farklı bir uzantı için daha yüksek fiyat çıkartabiliyor. dolayısıyla iyice araştırmanızı öneririm.
Ancak şunu da belirtmeliyim ki yerli firmaların fiyatları genellikle yabancı firmalardan daha yüksek oluyor. Bunun nedeni de yerli firmaların ICANN distribütörü olmamasıdır.
Tabiki tek tek site site gezerek domain fiyatı araştırmayacağız. Almak istediğimiz alan adının hangi sitelerde ne kadar olduğunu öğrenmek için buraya tıklayarak domcomp adlı siteden yararlanıyoruz. Bu siteden hangi alan adı uzantısına hangi firmanın ne kadar fiyat istediğini de görebilirsiniz.

Elbette firmaların kendi sitelerine girerek bu fiyatların geçerliliğini kontrol etmekte fayda var çünkü bir çok firma fiyatlara vergileri ve ICANN ücretini dahil etmiyor. Dolayısıyla son ödeme esnasında orda belirtilen fiyatlara ekleme oluyor.
Daha sonra ise istediğiniz alan adını (domain) en ucuz siteden alarak web hayatına merhaba diyebilirsiniz.
Bu aşamaya kadar yaptığımız işlemler sayesinde, artık alan adımızı (domain) aldık ver bir sunucu (server) alabiliriz.
Fiyat / Performans açısından en etkili sunucuyu almak ve ilk kurulumu yapmak için Server Almak ve İlk Kurulumu başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.