Server Almak ve İlk Kurulumu

Bu yazımda DigitalOcean servis sağlayıcısına üye olma, server satın alma, server’ınızı yapılandırma ve ilk kurulumu aşamalarını en kolay bir şekilde anlatacağım.

Ancak bu aşamaya gelmeden önce alan adınızı aldığınızdan emin olun. Eğer alan adınızı henüz almadıysanız Domain Sorgulama ve Ucuz Domain Alma adlı yazıma göz atabilirsiniz.

Buraya tıklayarak DigitalOcean sitesine üye olduğunuzda size ilk iki ay için geçerli 100$ kredi verecek. DigitalOcean pek çok seçenek sunsa da 5$ olarak temel pakette sunduğu özelliklerle öne çıkıyor. Diğer sunuculara göre de daha ucuz olduğu için tercih sebebi oluyor. Verdiği 100$ hediye de cabası.

Öncelikle buraya tıklayarak DigitalOcean web sitesine giriyoruz. Sağ tarafta açılan kayıt olma bölümünden kayıt oluyoruz.

Daha sonra açılan sayfada kredi kartı bilgilerimizi giriyoruz. Bu bölümde bazen bankanızdan işlem gerçekleşti mesajı alabilirsiniz ama endişelenmeyin DigitalOcean sadece kredi kartınızın varlığının teyidini alıyor bankanızdan. Bankanıza girip bakarsanız işlem yapılmadığını görürsünüz. Çünkü DigitalOcean kullanımınıza göre ay sonunda işlem ücretinizi kredi kartınıza yansıtır. Daha sonra çıkan sayfada birşey seçmenize gerek yok çünkü bu sayfa hangi teknolojileri kullanmayı düşündüğünüzü soran anket amaçlı koyulmuş bir sayfa.

Server Kurulumu ve İlk Ayarlar

Artık DigitalOcean’a üye olduğumuza göre solda bulunan New Droplet‘e tıklayarak veya üst menüdeki Create bölümünden Droplet seçeneğini seçerek ilk Server’ımızı kurmaya başlayalım.

Sağ üstte size tanımlanan 100$ hediyeyi görebilirsiniz.

Daha sonra Sırasıyla Ubuntu’yu seçiyoruz. Planlardan size en uygun olan paketi seçiyoruz, sunucu merkezimizi seçiyoruz.

IPv6 yı seçiyoruz ve sağ alttaki bölümden sunucumuza istediğmiz ismi verip Create Tuşuna basıyoruz.

Bu ekranda birden fazla sunucu seçeneği göreceksiniz. Benim yaptığım hız testi sonuçları aşağıda. Bu sonuçşara göre sunucu seçiminizi yapabilirsiniz. Ancak bu sonuçların da sunucunun anlık yoğunluğuna göre değiştiğini unutmamak gerekir.

Server (Sunucu) YeriDownload HızıUpload HızıPing Süresi
NYC 110.39 mb/s1.95 mb/s316 ms
NYC 29.85 mb/s1.96 mb/s303 ms
NYC 38.90 mb/s1.93 mb/s324 ms
AMS 215.59 mb/s1.98 mb/s161 ms
AMS 315.59 mb/s1.98 mb/s160 ms
SFO 15.24 mb/s1.55 mb/s447 ms
SFO 26.49 mb/s1.15 mb/s441 ms
SGP 15.60 mb/s1.26 mb/s498 ms
LON 115.66 mb/s2.00 mb/s271 ms
FRA 115.41 mb/s1.98 mb/s159 ms
TOR 110.21 mb/s1.84 mb/s354 ms
BLR 14.04 mb/s1.70 mb/s364 ms

Sunucumuzun yapılandırılması biraz zaman alacaktır. Yapılandırma bitince size ip adresiniz, kullanıcı adınız ve ilk giriş şifreniz e-posta yoluyla gönderilecektir. Şimdi öncelikle server ilk ayarlarını yapıp daha sonra LAMP kurulumuna sırayla geçelim.

Bilgisayarınızdan terminali açıp aşağıda gördüğünüz komutu yazarak server’ımıza bağlanıyoruz. Bu kod sayesinde root olarak bağlantı sağlıyoruz.

ssh root@ip_adresiniz

Yazdığınız ip adresine ilk bağlantınız olduğu için bilgisayarınız sizden doğrulama isteyebilir. Eğer böyle birşey çıkarsa Yes yazarak onay veriyoruz. Daha sonra sunucu bizden root şifresini istiyor. E-postamıza gönderilen şifreyle giriş yapıyoruz ve ilk girişimiz olduğu için şifreyi değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. önceki eski şifreyi daha sonra da 2 defa yeni şifreyi giriyoruz.

Unutulmamalıdır ki root server’ımızın ana kullanıcısıdır ve çok geniş yetkilere sahiptir. Dolayısıyla kırılması zor bir şifre girin ve bunu kimseye söylemeyin.

Sonraki aşamada da günlük işler için her defasında root ile giriş yapmamak için daha az yetkili ama günlük işlerimiz için yeterli olacak bir kullanıcı ve kullanıcı parolası tanımıyoruz. Eğer sunucuyu birden fazla kişi kullanacaksanız ve herkes roota erişemesin istiyorsanız bu işlemi mutlaka her kullanıcı için yapmayı unutmayın.

Aşağıdaki kodu yazarak yeni kullanıcı tanımlıyoruz.

adduser kullanici_adi

Bu işlemi yaptıktan sonra size 2 kere kullanıcıya vereceğiniz şifreyi daha sonra kişisel bilgilerini soracak. En sonunda da doğruluğunu teyit etmenizi isteyecektir. y yazarak doğruluğunu onaylıyoruz.

Root ayrıcalıklarını kullanmak için her işlem arasında tanımladığınız kullanıcıdan çıkıp root olarak giriş yapıp tekrar diğer kullanıcıya giriş yapmak çok zaman alacağından tanımladığınız kullanıcının yetkilerini aşağıda yazılan kodu yazarak artırıyoruz.

usermod -aG sudo kullanici_adi

Artık root kullanıcından exit yazarak çıkış yap daha sonra aşağıdaki kodu girerek yeni kullanıcınızla sunucunuza giriş yapabilirsiniz.

ssh kullanici_adi@ip_adresiniz

Artık sunucumuzun ilk ayarları yapıldı. Ubuntu da kurulduğuna göre burayı tıklayarak LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) kurulumumuzun diğer aşamalarına geçebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön