Yapay Zeka Nedir? What is AI?

I propose to consider the question: “Can machines think?”

Alan Turing | 1950

Son zamanlarda önemi bir hayli artan yapay zeka tam olarak nedir? Tam bir tanımı ve açıklaması var mıdır? Onu nasıl yaratır ve nasıl yönetiriz? Bu sorular kafamda dolaşırken yapay zekayı tam manasıyla anlayabileceğim bir yer aradım durdum. Ve sonunda tatmin edici cevaplar içeren bir kaynak buldum.

Helsinki Üniversitesi ve Reaktor isimli Finlandiya merkezli bir bilişim şirketi tarafından hazırlanmış ücretsiz bir online kurs olan “Elements Of AI” sitesini bir arkadaşımın önerisiyle buldum. Şu ana kadar 110 ülkeden 142.000 öğrencinin kayıt olduğu bu kurs yapay zeka ile ilgili temel konuları 6 ana başlık altında incelemiş;

  1. Yapay Zeka Nedir? (What is AI?)
  2. Yapay Zeka Problem Çözme (AI Problem Solving)
  3. Gerçek Hayatta Yapay Zeka (Real World AI)
  4. Makine Öğrenmesi (Machine Learning)
  5. Yapay Zeka Sinir Ağları (Neural Networks)
  6. Yapay Zekanın Etkileri (Implications)

Yukarıdaki 6 ünitelik birinci bölümün haricinde içinde bulunduğumuz 2019 yılında da “Yapay Zeka Oluşturma (Building AI)” konulu Python programlama dilinin temelleri kullanılacak olan ikinci bölüm yayınlanacak.

Ben bu kursu özet halinde burada yazacağım. Özet yetmez diyenleri ve detaylı bilgi isteyenleri hala bakmadılarsa şöyle alalım:


Bölüm 1 – Yapay Zeka Nedir?

Bu bölüm genel anlamıyla yapay zekayı tanımaya ve tanımlamaya çalıştığımız bölüm. Burda “Yapay zeka nedir?” sorusuna yapay zekanın tanımı, ilgili alanları ve felsefesi başlıkları altında bakıyoruz.

Yapay zekanın tanımı konusuna geldiğimizde ise resmi olarak bir tanımı olmadığını, yapay zeka sandığımız bazı şeylerin aslında yapay zeka olmadığını ve aslında çok kolay sandığımız bazı şeylerin bilgisayarlar ve yapay zekalar için hiç de kolay olmayabileceğini (robotik kollarla farklı şekil ve boyutlarda cisim tutulması gibi) görüyoruz. Ancak burda şunu söyleyebiliriz ki yapay zekadan bahsederken 2 temel terminolojinin mutlaka var olması gerekiyor.

  1. Kendi Karar Verme (Autonomy) : Kullanıcı müdahalesi olmadan otonom karar verebilme
  2. Adapte Olabilme (Adaptivity) : Tecrübe ederek, öğrenerek ortama veya verilen göreve adapte olabilme.

Bu kavramlar yapay zekayı tanımlamaya tam olarak yetmese de yapay zeka ile ilgili resmi bir tanımlama yapılana kadar nelerin yapay zeka kavramı içine girdiğini ve nelerin girmediğini ayırt etmemizi sağlayacaktır.

Makine Öğrenmesi (Machine Learning) ise; “daha fazla deneyim veya veri ile belirli bir görevde kendi performanslarını artıran sistemler” (Systems that improve their performance in a given task with more and more experience or data) olarak tanımlanabilir. Genel olarak makine öğrenmesinin yapay zekanın bir alt alanı olduğu da unutmamak gerekiyor.

2.nci bölümde görüşmek üzere…

Kaynak : Elements Of AI

Yapay Zeka Nedir? What is AI?” için bir görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön